Selbstverwaltung der deutschen Minderheit im XVI. Stadtbezirk

Pályázati felhívás

Kedves Diákok!
Kedves Pedagógusok!

„Nagyszüleink története” címmel pályamunkákat vár a Budapest Főváros 16. Kerületi Német Önkormányzata

Titkos történeteket rejthetnek a régi családi fényképalbumok, szekrények mélyén őrzött levelek, dokumentumok. Magyarországon sok család rendelkezik német eredetű felmenőkkel, nagyszülőkkel, dédszülőkkel, akik a legutóbbi nagy háború idején, és az azt követő társadalmi változásokban különleges dolgokat élhettek meg, gyakran akaratuk ellenére. Még nincs késő ahhoz, hogy ezeket a családi történeteket kikutassátok, megírjátok, lefotózva az egykori fényképeket, leveleket – tehát megőrizzétek  jövőnek ezeket a sorsfordító, gyakran fájdalmas eseményeket. Légy Te a családotok történésze!

Általános- és középiskolás diákok pályamunkáit várjuk max. 4 oldal terjedelemben.
Mellékletként csatolhattok adatokkal ellátott fényképeket (kit ábrázol, mikor készülhetett a kép, mit is láthatunk rajta), leveleket vagy egyéb dokumentumokat is! Kérjük, az elkészült pályamunkákat elektronikusan küldjétek el 2022. november 7-ig a következő címre:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.!

Beszélgessetek a nagyszüleitekkel/dédszüleitekkel, vagy akár idősebb ismerőseitekkel, akik megélték történelmünk ezen szakaszát, nézzetek együtt régi fotókat, és írjátok meg nekünk a legérdekesebb történetet, amit hallotok. A pályázat nyelve lehet magyar vagy német.

Elsősorban olyan történeteket várunk, amelyekben a magyarországi németek 20. századi történetének főbb fordulópontjai (második világháború, német katonaság, menekülés, malenkij robot, hadifogság, internálás, kitelepítés) megjelennek, de kíváncsian várunk egyéb történeteket is.

A beérkezett esszéket egy pedagógusokból és történészekből álló zsűri fogja értékelni.
A legjobb pályamunkák értékes jutalomban részesülnek, pl. egynapos kirándulás Ausztriába.

A pályázók anyagát továbbítjuk a Pécsi Tudományegyetem Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszékre, ahol ismét elbírálják és jutalmazzák az általuk legértékesebbnek, legérdekesebbnek ítélt munkákat.

Eredményhirdetés: 2023. január 19. 15 óra (A Sashalomról „málenkij robotra” elhurcoltak emléknapján.)

Budapest, 2022. 10. 03.

Üdvözlettel:
Péteri Ildikó
NÖ elnök