Selbstverwaltung der deutschen Minderheit im XVI. Stadtbezirk

Nyelvi tábor Ausztriában 2023.

A Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium 16 tanulója júliusban nyelvi környezetben próbálhatta ki német tudását. A csoport szervezője Ácsné Lázár Mária az iskola német tanára nagy lelkesedéssel és bőséges programokkal tervezte meg az ausztriai tábort.

Délelőtt anyanyelvi tanárral tanultak, amihez  számos kreatív feladat társult. A hely lehetőséget adott a nyelvtudás gyakorlására. Gazdag, változatos nyelvi környezet adott lehetőséget az érdeklődés igényeire. Az iskolai foglalkozások után a diákok 3 fős csoportokban kommunikációs gyakorlatot végeztek a városban. Rendszeres feladat célszemélyek megkeresése, interjúkészítés. A kirándulások lehetőséget biztosítottak a gyönyörű Karintia tartományának megismerésére.
Útközben  városnézést tettünk Grazba, megtekintettük a főteret, a híres Óratornyot, majd a Művészetek Házát és a Mura folyó partján sétáltunk. Késő este értünk a szállásra ahol minden este 3 fogásos svédasztalos vacsora várt. Másnap felfedeztük  a tartomány természeti szépségeit Groppensteinschlucht vízesést. Kirándulást tettünk a Raggaschlucht szurdokba.
A tábor minden napja bővelkedett eseményekkel BIOS Nemzeti Park Központ Mallnitz. Mölltaler  Gletscheren  3150 méter magasban felvonóztunk, és természetesen nem hagyhattuk ki az osztrák Kaiserschmarrnit sem. Spitalban  található  a  Porcia-kastély ahol igen gazdag interaktív néprajzi múzeum kápráztatta el a diákokat.
Feld am See  Alpenwildparkban   szabadon élő állatokat simogathattunk, hajókáztunk a Ossiacher tavon. A Terra Mystica bányamúzeumban a  tárlat során hanghatásokkal aláfestett, izgalmas föld alatti megvilágításban tárult fel a föld és az érc eredete. Európa leghosszabb, 69 méteres bányászcsúszdáján csúsztunk le a mélybe és csillével utaztunk a bányában.
Útközben hazafelé Klagenfurtban még egy búcsú visszatekintést tettünk  Karintiától a Pyrammidenkogel kilátó legszebb pontján a Wörthi-tó partján. Marika néni itt is egy csúszdást élményt ígért de a hatalmas esőzések miatt gyalogosan tettük meg az 52 méteres kilátót. Megbeszéltük jövőre innen indulunk.
Összességében a nyelvismeret bővítésére szolgáló tábor Ausztriában egységében szolgálja a diákok nyelvi és interkulturális kompetenciájának fejlesztését. Lehetőséget adott arra, hogy a diákok anyanyelvi környezetben hasznosíthassák az iskolában tanultakat. Köszönet  Budapest Főváros XVI. Kerületi Német Önkormányzat támogatásának, amit erre a célra 200.000.-Ft támogatást biztosított.

Ausztriai kirándulás képes beszámolóját letölthetik ide kattintva.