Német Nemzetiségi Önkormányzat

Selbstverwaltung
der deutschen Minderheit
im XVI. Stadtbezirk

Címünk:

A Német Nemzetiségi Önkormányzat postai címe: Budapest 1163 Havashalom u. 43.
A Német Nemzetiségi Önkormányzat irattára: Budapest 16. kerület Veres Péter u. 157.

Elérhetőség:

Német Nemzetiségi Önkormányzat
1163 Bp. Havashalom u. 43.
Telefon: 401 15 51
Péteri Ildikó elnök
Mobil: 06-20-95-67-014
e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

„Nicht da ist man daheim, wo man seinen Wohnsitz hat, sondern wo man verstanden wird.”
„Nem ott vagyunk otthon, ahol lakunk, hanem ahol megértenek bennünket.”

(Christian Morgenstern)

 

Köszöntjük a XVI. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat honlapján.
Reméljük gyakran meglátogatják oldalunkat, melyen megpróbáljuk Önöket tájékozatatni a közösségünket érintő legfrissebb információkról, hírekről.

Féléves beszámoló

Az elmúlt félévben is bővelkedtünk a remek eseményekben, melyek színesebbé tették a mindennapjainkat. Az évet egy kerületi német versennyel indítottuk, melyen a szokásosnál is több fiatal diák indult, iskoláját képviselve. A feladatsor először kissé nehéznek bizonyult, de a kerület büszkélkedhet: a nehéz megmérettetés ellenére kiemelkedően jó eredményeket sikerült a diákoknak produkálniuk, az eredményhirdetés pedig feszült hangulatban telt el. Nem csupán három boldog fiatal térhetett haza a nyereménnyel, sok holtverseny is kialakult, s a többi versenyző is alig pár ponttal maradt le a dobogó valamely fokáról. A kisebb korosztály számára sem maradhatott el a német nyelv hagyományainak ápolása, ők egy gyönyörű műsorral fogadták az Erzsébet Ligeti Színházba a mikulást. Az óvodás gyermekektől egészen a felsősökig, mindenki tiszta szívből szavalta el versét, vagy éppen énekelte el a mondókáját. Persze a mikulás jószívű volt, s a virgács osztogatása idén elmaradt, helyette pedig mindenkit finom csokoládéval ajándékozott meg. Rendhagyó módon, az idei szavaló versenyt két műsorvezető is vezette, (a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium 8.osztályos diákjai), s a versenyzők száma annyira meghaladta a vártakat, hogy egészen az estébe nyúlt az eredményhirdetés.

Öt korcsoportba, és három kategóriába mérettették meg az iskolások magukat, s a közönség szebbnél-szebb előadásokat hallgathatott meg a délután folyamán. A zsűrinek kemény fejfájást okozott a rengeteg kimagasló produkció, ám dönteni kellett. A nap végén mindenki mosollyal az arcán távozott, ugyanis nem csak tapasztalatot szerzett, hanem egy kis ajándékot is. Megérkezett a tavasz, s vele együtt a márciusi versenyek is. Hogy az ügyes iskolások ne csak tudásukat, hanem kicsit kézügyességüket, és kreativitásukat is meg tudják mutatni, megrendezésre került a 7. illetve a 8.osztályosok számára a plakátverseny, melynek fő feladata Németország csodáinak, rejtélyeinek bemutatása volt. Ha a kedvelt kancellárasszonyunk Angela Merkel meglátta volna a remek műveket, biztosan ő is elérzékenyült volna. Itt sem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a versenyre mennyi pályázó jelentkezett, s a verseny milyen kiélezett volt. Nagyon fontos az ember élete során, hogy barátokat szerezzen. De az még jobb, ha ezekkel a barátokkal együtt, németül, óriás kitartással tud egy csapatban vetélkedni. Ennek a vetélkedőnek az alapja az összetartásra, és az egymásban való megbízásra épült, fő célja pedig Németország lakosságának, tartományainak, és földrajzilag való megismerése volt. A kerületünk kimagasló eredményeket ért el ebben az időszakban, amire nagyon büszke lehet. E nyelv összekapcsolja a különböző iskolák és óvodák növendékeit, pedagógusait egyaránt, megtanít bennünket küzdeni a célunk eléréséért, emelt fővel túllépni a nehezebb akadályokon, társunkon segíteni, s hibáinkból tanulva jobbá válni.