Német Nemzetiségi Önkormányzat

Selbstverwaltung
der deutschen Minderheit
im XVI. Stadtbezirk

Címünk:

A Német Nemzetiségi Önkormányzat postai címe: Budapest 1163 Havashalom u. 43.
A Német Nemzetiségi Önkormányzat irattára: Budapest 16. kerület Veres Péter u. 157.

Elérhetőség:

Német Nemzetiségi Önkormányzat
1163 Bp. Havashalom u. 43.
Telefon: 401 15 51
Péteri Ildikó elnök
Mobil: 06-20-95-67-014
e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

„Nicht da ist man daheim, wo man seinen Wohnsitz hat, sondern wo man verstanden wird.”
„Nem ott vagyunk otthon, ahol lakunk, hanem ahol megértenek bennünket.”

(Christian Morgenstern)

 

Köszöntjük a XVI. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat honlapján.
Reméljük gyakran meglátogatják oldalunkat, melyen megpróbáljuk Önöket tájékozatatni a közösségünket érintő legfrissebb információkról, hírekről.

 

nepszamlalas2011-ben népszámlálást tartanak az Európai Unió valamennyi államában, így Magyarországon is. Az idei népszámlálás során lehetőség van arra, hogy a nemzetiségek úgy vallják meg szabadon nemzetiségi identitásukat, hogy kettős kötődésüket is kifejezhetik. Egyszerre vallhatjuk magunkat magyarnak és nemzetiséginek.

Senkinek sem kötelező származását megvallania, mi azonban arra bátorítjuk a nemzetiségi közösségek tagjait, hogy az anonim népszámlálás során vállalják hovatartozásukat.

A népszámlálás eredményei hosszú távra meghatározzák oktatási rendszerünk alakulását, óvodáink, iskoláink jövőjét, az általuk is lakott települések fejlődését. Közvetlen hatással lesznek a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek állami támogatására, anyanyelvünk, kulturális hagyományaink megőrzése érdekében végzett munkájuk elismerésére. Több száz éve együtt élünk a közös hazában. Kultúránk, hagyományaink átszövik mindennapjainkat, közös tudásunk elválaszthatatlan részét képezi mindannak, amit magyar kultúrának nevezünk. Egyedi értékeink az egészben nyernek értelmet, így járulunk hozzá nemzeti kulturális értékeink és az európai kultúra megőrzéséhez, sokszínűségének fenntartásához. Büszkén vállalhatjuk hovatartozásunkat, hiszen elődeink sokat tettek közös hazánkért. A nemzetiségek ott voltak a legnehezebb pillanatokban is, kivették részüket a haza védelmében és felvirágoztatásában egyaránt, büszkén vállalva magyarságukat is. Magyarország jeles tudósai és művészei közül sokat a kisebbségek adtak, felsorolásuk is sok időbe telne. Napjaink jeles művészei, tudósai és közszereplői közül is sokan nemzetiségi származásúak.

A népszámlálás során két kérdőívet kell kitölteni. A lakáskérdőívet és a személyi kérdőívet. A személyi kérdőíven találhatók azok a kérdéscsoportok, melyekre nem kötelező, hanem önkéntes a válaszadás – ezek között található a nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó két kérdés is, melyek alapján megjelölhetjük, hogy milyen nemzetiséghez tartozónak valljuk magunkat elsősorban, és másodsorban.